Ta superzdrowa przekąska to moje odkrycie. Wrapy z sałaty zrobisz w 10 minut

Dodano:
Wrapy z sałaty Źródło: Shutterstock / Iryna Pospikh
Starasz się ograniczać ilość węglowodanów w diecie? Zastąp tortille... sałatą! Zielone liście doskonale nadają się do zrobienia lekkich wrapów.

Pszenne placki, z których zwykle robi się wrapy, to urozmaicenie dla tradycyjnego pieczywa, ale co z osobami, które mącznych produktów starają się unikać? Ja ostatnio tortille zastępuję liśćmi sałaty i zajadam jako przekąskę albo zamiast kanapek.

Jak zrobić wrapy z sałaty?

Ja najczęściej wykorzystuję do zrobienia wrapów sałatę masłową, ale też lubię sięgać po chrupiącą sałatę lodową, chociaż w tym przypadku zawinięcie zawartości w liście jest nieco trudniejsze (wrapy mogą nie być idealne, ale z pewnością będą smaczne). Ta zdrowa przekąska rewelacyjnie sprawdza się jako przegryzka do ulubionego serialu czy meczu, ale można ją też zajadać zamiast kanapek na śniadanie czy kolację. To także fajna i prosta propozycja na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi.

Przepis: Wrapy z sałaty

Chrupiące wrapy bez pieczywa.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
132 w każdej porcji

Składniki

  • 6 liści sałaty
  • 6 plasterków szynki
  • 6 plasterków awokado
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 plasterków pomidora

Sposób przygotowania

  1. Robienie wrapówLiście sałaty posmaruj majonezem, na każdym połóż kawałek szynki, awokado oraz pomidor. Zawiń niczym tradycyjne wrapy.

Wrapy najlepiej uszykować zaraz przed podaniem, szczególnie jeśli robisz je z delikatniejszej sałaty masłowej.

Inne wersje wrapów z sałaty

Oczywiście to, co włożysz do swoich wrapów, zależy tylko od ciebie. Przepis potraktuj jako inspirację, bo możliwości jest wręcz niekoniecznie wiele. Oto kilka innych propozycji na wnętrze wrapów bez tortilli. Do sałaty możesz włożyć:

  • pastę jajeczną, pomidorki koktajlowe i włoską szynkę,
  • pastę z awokado, papryczkę chilli, pokrojone drobno pomidorki,
  • kremowy twarożek, przesmażone z cebulką pieczarki (wystudzone),
  • kremowy twarożek, świeże ogórki, rukolę i kawałki wędzonego łososia,
  • majonez, plasterki suchej kiełbasy, kiszonego ogórka i żółty ser,
  • hummus, gotowane buraczki, kolorową paprykę,
  • hummus, usmażone na chrupko plasterki boczku i zielony groszek,
  • sos czosnkowy na jogurcie, ugotowany i wyłuskany bób, tarty żółty ser i posiekany koperek,
  • pastę pomidorową, kawałki grillowanej piersi z kurczaka i listki świeżej bazylii.

Do zrobienia wrapów możesz także wykorzystać liście młodej kapusty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...